Növénytermelés / 65. évfolyam / 1. szám (2016. március) / 23-40. oldal
1. A kísérleti évek átlagában P-trágyázás nélkül (120–138 mg/kg AL-P2O5) a silócirok nyersfehérje-tartalma 9,15% volt, amit a magasabb P-ellátottsági (156–339 mg/kg AL-P2O5) szint csak tendencia jelleggel növelt és egyik évben sem tudtunk szignifikáns nyersfehérje-tartalom növekedést kimutatni a jobb P-ellátottság eredményeként. Az évjárat jelentősebben befolyásolta a nyersfehérje-tartalmat, mint a P-ellátottság.
2. Szignifikáns P-hatásokat a talaj 120–339 mg/kg AL-P2O5 tartományában egyik évben sem tapasztaltunk a silócirok nyerszsír- és nyersrost-tartalmában. Az évjárat nagyobb mértékben módosította a nyerszsír-tartalmat, mint a P-ellátottság szintje.
3. A P-ellátottság növekedése a silócirok nyersfehérje-tartalmát megbízhatóan nem befolyásolta, de egy-egy kísérleti évben néhány aminosav változását eredményezte a szárazanyag %-ában kifejezve. Ezek a változások nem konzekvensek, nem ugyanazon aminosavakat érintik és a tenyészidő alatti vízellátottságtól függően mennyiségük száraz évjáratban csökkenést, míg csapadékosabb évben növekedést mutatnak.
4. A nyersfehérje aminosav összetételében a P-ellátottság jelentősebb változást okozott. Száraz évjáratban az aminosavak többségének aránya csökkent a nyersfehérjén belül, míg jobb vízellátottságú években növekedett a P-ellátottság javulásával. A P-ellátottság az esszenciális és nem esszenciális aminosavak nyersfehérjén belüli arányában lényeges módosulást nem idézett elő.
Letöltés (PDF, 94 KB)
Publication Ethics and Malpractice Statement of Növénytermelés: The journal follows the CODE OF CONDUCT AND BEST PRACTICE GUIDELINES FOR JOURNAL EDITORS announced by the Committee on Publication Ethics.
Nagy János
Debreceni Egyetem
Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar
4032 Debrecen, Böszörményi út 138.
4015 Debrecen, Pf. 36.
(06 52) 508-310