Növénytermelés / 69. évfolyam / 1. szám (2020. március) / 21-32. oldal

NAGY JÁNOS – NYÉKI ANIKÓ – GOMBOS BÉLA

A 2018–2019. évi időjárás elemzése szántóföldi tartamkísérletekben (Debrecen–Látókép)

A 2017/2018-as tél első két hónapja az átlagosnál lényegesen enyhébb időjárást hozott. A február vége és március eleje közötti mintegy 10 napos hideg periódusban beköszöntött az igazi téli időjárás. A tenyészidőszakot megelőző téli félév rendkívül csapadékos volt, a lehullott csapadék közel 130 mm-rel meghaladta a sokévi átlagot. Májusban folytatódott a napos, meleg időjárás. Az év különlegessége, hogy két szélsőségesen meleg hónap követte egymást. Rendkívül gyors volt a kukorica kelése és kezdeti fenológiai fejlődése. A havi csapadék az átlagos közelében alakult, melynek nagy része a hónap középső dekádjában hullott. A júliust szélsőségektől mentes, kiegyenlített, átlag közeli hő¬mérsékletű időjárás jellemezte. A csapadék is viszonylag kiegyenlítetten hullott az idő¬szak folyamán. A virágzás, terméskötés ideje a szokásosnál mintegy két héttel korábban volt. A július végén kezdődő igen meleg periódus egészen augusztus végéig kitartott és jelentős csapadék csak augusztus végén hullott.

A 2019-es tenyészidőszakot megelőző téli félévben kevés csapadék hullott, csupán 127 mm, ami az átlagosnál 87 mm-rel kevesebb. A talajok mélyebb rétegeinek feltöltődése nem volt megfelelő. A májust egyértelműen felhős, csapadékos, hűvös időjárás jellemezte. Egyenletes eloszlásban az átlagot meghaladó (76 mm) csapadék hullott. Június az átlagosnál szárazabban alakult, a szokásos csapadékmennyiség mintegy fele hullott (32 mm). A 22,8 °C-os havi középhőmérséklet kifejezetten magasnak számít. Különösen a hónap középső dekádja volt meleg. A július elején folytatódó száraz időszak már kevésbé volt meleg. Az utóbbi 10 évben egyszer sem volt ilyen alacsony a júliusi középhőmérséklet (21,1 °C). A hónap második felében és a legvégén lehulló nagy mennyiségű eső következtében a havi csapadékösszeg jelentősen meghaladta a sokévi átlagot, a 99 mm-es érték 33 mm-es pozitív anomáliát jelent. Az augusztust száraz, meleg időjárás jellemezte. Igen kevés csapadék hullott. A hónap végét jelentős pozitív anomália jellemezte, ami felgyorsította az érési folyamatot.

Kulcsszavak: csapadék, hőmérséklet, 2018–2019 évek, tartamkísérletek

Szerzői útmutató

Letöltés (PDF, 94 KB)

Publication Ethics

Publication Ethics and Malpractice Statement of Növénytermelés: The journal follows the CODE OF CONDUCT AND BEST PRACTICE GUIDELINES FOR JOURNAL EDITORS announced by the Committee on Publication Ethics.

Impresszum

Főszerkesztő:

Nagy János

Cím

Debreceni Egyetem
Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar
4032 Debrecen, Böszörményi út 138.
4015 Debrecen, Pf. 36.

Telefon

(06 52) 508-310

Bővebben